Eltűnik a hangerő kapcsoló az iPhone 15-ről

A hónap elején a 9to5Mac exkluzív rendereléseket mutatott be az iPhone 15 Pro-ról a forrásainktól származó információk, az MFi tartozékgyártóktól származó exkluzív részletek és új, részletes CAD-ek alapján. Most még részletesebb CAD-fájlokat kaptunk egy nagyon megbízható forrástól, amelyek egybevágnak a legfrissebb pletykákkal, két figyelemre méltó változással.

A Phonebox szerint az Apple által hitelesített tartozékgyártók jelenleg CAD-tervekkel dolgoznak, amelyek szerint az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max két mechanikus hangerőgombot és egy további mechanikus gombot tartalmaz majd, amely a Ring/Silent kapcsolót helyettesíti. Az Apple Watch Ultra „Action” gombjához hasonlóan a felhasználók az új gombot olyan rendszerfunkciókhoz rendelhetnék hozzá, mint a Ring/Silent, a Ne zavarjanak vagy a zseblámpa.

A mechanikus gombok megnyomásakor mozognak, míg a szilárdtest gombok az iPhone-ban lévő Taptic Engine-ekre támaszkodnának a mozgás érzetének szimulálásához. Jeff Pu, az Apple elemzője úgy véli, hogy a szilárdtest-alapú gombokat az iPhone 15 Pro fejlesztése során felmerült, nem részletezett „tervezési problémák” miatt halasztották el a jövő évi iPhone 16 Pro-ra.

Az Apple a 2007-es eredeti modell óta minden iPhone-ba beépítette a Ring/Silent kapcsolót, így a kapcsoló eltávolítása még idén meglehetősen jelentős változás lenne. A standard iPhone 15 és iPhone 15 Plus modellek azonban várhatóan továbbra is tartalmazni fogják a kapcsolót, mivel az „Action” gombot a pletykák szerint csak az iPhone 15 Pro modellekhez tervezik.

Az új CAD-ekből az is kiderül, hogy az iPhone 15 Pro modellek hátsó kamera nem fog annyira kiállni, mint amennyire a kiadvány eredetileg számított.

Az iPhone 15 pletykaciklus

A jelenlegi iPhone 15 Pro pletykaciklus ide-oda ingadozott, különösen az új gombok körül. Több megbízható forrás is azt állította, hogy az iPhone 15 Pro széria haptikus gombokkal fog rendelkezni, és a 9to5Mac még az MFi gyártásban dolgozó forrásainkkal is meg tudta erősíteni ezt az információt. Úgy gondolták, hogy a gombok két különálló gomb helyett egy hosszú, egyetlen darabból állnak majd.

Az eredeti iPhone 15 Pro CAD-ek a haptikus hangerőgombbal

Az elmúlt hetekben azonban arról számoltak be, hogy az új haptikus gombokat gyártási problémák miatt selejtezték a hagyományosabb hangerőgombok javára. A 9to5Mac által ma megszerzett CAD-fájlok megerősítik ezt a változást.

Sokan aggódtak, hogy ez a visszalépés az úgynevezett „némító gomb” selejtezéséhez is vezet, egy olyan gombhoz, amely a jelenlegi némító kapcsolót helyettesítené megnövelt funkcionalitással. A 9to5Mac munkatársa, Filipe Esposito számolt be először erről az új gombról még márciusban.

Biztosan állíthatjuk, hogy a tartozékgyártók jelenleg olyan CAD-ekkel dolgoznak, amelyek egy hagyományosabb gombkialakítást és egy némító gombot mutatnak.

Új CAD-ek egy rendkívül megbízható forrásból:
Ezek az új, jó hírű CAD-ek tökéletesen egybevágnak a korábbi információinkkal, és szinte 1:1 arányban megegyeznek a 9to5Mac által közzétett kiváló minőségű renderekkel, eltekintve két markáns eltéréstől: a gomboktól és a kameráktól.

Az oldalsó gombok

Az Apple az egykor várt szilárdtest gombok helyett úgy tűnik, hogy visszatér a hagyományos gombkialakításhoz, különálló hangerőgombokkal. A jelentős változás idén egy új némító gomb.

Ez a némító gomb a távozó némító kapcsolót váltja fel, és a pletykák szerint további funkciókat ad hozzá, sokan azt feltételezik, hogy az Apple Watch Ultra készüléken található Action gombot utánozhatja. Fontos megjegyezni, hogy a 15 Pro termékcsaládnak a 15-ös szériától való megkülönböztetése érdekében ez az új némító gomb nem lesz az iPhone 15 és iPhone 15 Plus modelleken; ezek maradnak a meglévő némító kapcsolónál.